Hvordan booke en cosplay fotograf.

Er man ny i miljøet kan det være vanskelig å finne ut av hvordan man finner en cosplayfotograf, normer og regler rundt dette både på og utenfor conventions. Vi har prøvd å lag en liten guide som kan hjelpe.

Cosplayer: Bettcanard

Sikkerhet på fotoshoot
Først og fremst må vi snakke om sikkerhet rundt cosplayfoto. Vi har så langt i Norge stort sett vært heldige og ikke hatt for mange tilfeller av fotografer som utnytter eller presser cosplayere til noe de selv ikke ønsker. Ingen bilder er verdt å risikere sin sikkerhet for.

Vi har noen genereller tips som kan være lure å følge:
– Aldri dra et sted alene med en fotograf du ikke kjenner godt.
– Ikke vær redd for å spørre om hvem fotografen er.
– Ikke la noen ta på deg for å posere deg anderledes uten å spørre først og at du er komfortabel med det. Posering gjøres helst ved at fotografen forteller eller viser med seg selv.
– Ikke jobb med noen som får deg til å føles deg ukomfortabel.
– For “sexy” bilder må det være avtalt veldig klart på forhånd hvor grensene går og hva dere ønsker. Sett grenser og si nei hvis det går for langt.
– Det er lov til å bare gå fra en shoot skulle du føle deg ukomfortabel.

Type fotoshoots:

  • Convention foto – Når noen stopper deg og spør om å ta et kjapt bilde, dette er gjerne fra fotografer som ikke kjenner miljøet veldig godt eller andre cosplayere i miljøet som elsker kostymet ditt. Disse bildene er alltid gratis. Du kan nesten forvente at fotografer poster disse i sosiale medier, og da ofte uten å tagge cosplayer.
  • Hallway shoot – Nesten det samme som over, bare at dere finner en plass på convention med litt mindre folk og distraherende bakgrunn. Disse bildene er også stort sett gratis hvis ikke annet er avtalt på forhånd. Fotografer som driver med dette får gjerne kontaktinfo for å sende deg bilder senere samt tagge riktig når de blir postet i sosiale medier.
  • Studio shoots – Enten private fotostudio sammen med fotograf eller på fotostudio på conventions. De fleste conventions har gjerne et fotostudio hvor du kan få tatt bilder enten gratis eller mot betaling. Kvalitet på dette kan variere fra nybegynner til profesjonelt studio. Sjekk referanser før du tar en shoot.
  • Location shoots – Lokasjon shoot er større avtalt shoots hvor fotograf og cosplayer har gjort en avtale. Disse shootene koster gjerne penger, bortsett fra hvis det er fotografen som spør for å gjøre et personlig prosjekt.

Finn fotograf:
Fotografer kan registrere seg på cosplay.no for å komme med på våres fotograf liste. Det er visse krav for å bli med på listen. Her har du mulighet til å se hvem i miljøet som er cosplayfotografer, samt sjekke ut deres priser og portefolie. Andre steder som ofte blir brukt er Cosplayere i Norge gruppen på facebook. På conventions er det ofte lett å se fotografer, da de gjerne er sivilt kledd ( uten cosplay ) og bærer på kamera.

Cosplayer: Purple Cloud Mua/sfx: Yellowcakecreations

Hvordan avtale:
De fleste fotografene ønsker gjerne å avtale på forhånd av conventions, dette gir muligheten til å kunne dele ideer, avtale pris, finne lokasjon etc. Flere fotografer legger gjerne ut en post på sine sosiale medier før conventions hvor de annonserer at de kan bookes for shoots, samt hva deres priser er. For shoots utenom convention ta direkte kontakt med fotografene på deres web eller sosiale medie sider for å avtale.

Avslag:
Det kan være mange grunner til at en fotograf sier nei til å ta bilde med deg. Det er ikke alltid fotografen har tid, energi, føler inspirasjon, eller vet om noen bra lokasjon som passer din karakter. Prøv å ikke ta det personlig, det er flere du kan høre med.

Cosplayer: Yumidun

Kost:
Convention og hallway shoots er stort sett alltid gratis, mens studio eller location shoots ofte kan koste. Normen i miljøet er at hvis cosplayer spør så vær forberedt på at det kan koste penger, hvis fotografen spør cosplayer om en shoot så er det gratis. Priser for betalte shoots kan variere mye ut fra behovene og resultatet du ønsker, men vanligvis ligger i dag på rundt 200-800kr på conventions og 500-3000kr utenfor conventions. Husk å ha god dialog med din fotograf før fotoshoot så alle vet prisen og hva bildene kan brukes til.

Bildebruk:
Det er viktig at du har god dialog med fotografen om rettigheter til bildebruk. Fotografen sitter på alle rettigheter til bildene som blir tatt. Vanligvis i det norske miljøet kan bilder som blir tatt brukes til privat bruk på eks. instagram, facebook eller websider. Ønsker du å bruke bilder til kommersiell bruk må dette avtales. Men husk å avklare all bruk med fotografen.

Forberedelser
Avtalt med fotografen hva dere er ute etter, lag gjerne et storyboard hvis det er tid. Google karakteren du har og finn ut hvordan stemning, lys, posering er. Øv på poseringer i speil før du drar på convention eller fotoshoot.

Poseringsguider:
Posering med pistol
Posering med Sverd
– Posering med Kniv