Hva er worbla?

Worbla er en type termoplast, og finnes i mange varianter. Den vanligste varianten, som de fleste tenker på om de sier «worbla» er den brune, med det fullstendige navnet Worbla’s Finest Art. Worbla er et av de mest anvendelige materialene, og brukes spesielt til harde kostymer som rustninger og til props.

IMG_4158

Worbla er et spennende materiale som kan brukes til mange ulike kostymeprosjekter. Fra venstre ser du gjennomsiktig, svart og vanlig worbla. Foto: Frida Tørring

 

Worbla kommer i flere varianter:

 

Brun

Dette er den originale varianten, som er mest brukt. Den er ganske grov i teksturen, og krever derfor at du behandler overflaten for å gjøre den mer jevn før du maler. Worblarester kan varmes opp og knas sammen til en «deig» som du kan lage detaljer av eller bruke til å feste deler sammen.

 

Svart

Denne er en mer finkornet variant av den brune, og krever derfor mindre etterbehandling. Den koster omtrent det samme som den brune, men er ikke like slitesterk som den brune.

 

Gjennomsiktig

Dette er en gjennomsiktig variant, og er godt egnet til prosjekter der du skal bruke lys. Når det varmes opp har du kortere tid til å forme det enn vanlig worbla, så det kan være mer krevende å arbeide med dette.

 

Å arbeide med worbla

Worbla formes ved hjelp av varme, og det enkleste verktøyet å bruke til dette er en varmluftpistol, som kan best beskrives som en overdimensjonert hårføner. Du bør også ha et underlag til bordet du arbeider på, for eksempel et skjæreunderlag, og vernehansker for å unngå å brenne deg på hendene.

Worbla kommer i store ark, og for å dele opp disse kan du bruke saks eller tapetkniv.

 

Om du vil lese mer om hvordan de ulike worblatypene er i forhold til hverandre, kan vi anbefale denne artikkelen skrevet av Kamui Cosplay (på engelsk).

Comments

comments